Přes 35.000 zájemců sledovalo živě přednášku Michaela Larchera LawinenUpdate 2020/21

Lawinen Update

Obrovský úspěch zaznamenala přednáška Michaela Larchera, která proběhla minulý týden živě. Sledovat ji mohl kdokoli přes kanály YouTube, Facebook a Instagram.



Dobrá příprava na zimní sezonu – to je cílem série přednášek určených nejen pro skialpinisty, milovníky freeride či túr na sněžnicích. O první letošní přednášku, která proběhla živě, byl velký zájem.



Jak se připravit na túru mimo upravované sjezdovky, které vybavení patří do batohu, na co je třeba si dát pozor při plánování túry, a které faktory jsou důležité při rozhodování? Ve dvouhodinové přednášce, která vzhledem k aktuální situaci musela proběhnout bez účasti diváků, seznámil lavinový expert Michael Larcher posluchače s vybranými lavinovými událostmi z předchozí zimní sezony a pomohl publiku zvýšit si povědomí o rizicích spojených s pohybem na sněhu a připomenout si základní bezpečnostní opatření.

V posledních letech vždy na začátku zimy organizuje rakouský Alpenverein sérii přednášek s názvem LawinenUpdate. Přednášky klasického formátu, které plnily sály na mnoha místech v Rakousku, nelze nyní vzhledem k pandemii uskutečnit. Proto byl zvolen nový model – živý přenos přednášky bez účasti diváků.

„Bylo to náročné, stejně tak jako celá série 26 přednášek v minulé sezoně. Neočekával jsem, že bude přednáška v prázdném sále a s chybějícími diváky tak náročná. Moje pocity z přednášky byly smíšené. Proto mě těší, jak velká byla zpětná vazba,“ shrnuje expert na horské sporty Michael Larcher po své přednášce.

Velký zájem o přednášku potvrzuje také téměř 1000 dotazů, které v průběhu přednášky sledující poslali. Na dotazy odpovídali lavinoví experti a horští vůdci Thomas Wanner a Gerhard Mössmer. Ty nejzajímavější dotazy a také sestřih celého streamu bude brzy k dispozici na YouTube kanálu rakouského Alpenvereinu. K vidění je nyní celý, nesestříhaný záznam přednášky trvající více jak 2 hodiny.


Michael Larcher (60) je horský vůdce, soudní znalec a vedoucí oddělení horských sportů v rakouském Alpenvereinu. V roce 1992 inicioval vznik odborného časopisu Bergundsteigen, který se věnuje převážně bezpečnosti v horách (na vydávání spolupracují největší alpské svazy – rakouský Alpenverein, německý Alpenverein, Alpenverein Südtirol a Schweizer Alpen-Club). V roce 1999 společně s Robertem Purtschellerem přichází s novou, rozhodovací strategií „Stop or Go“, která je nyní základním kamenem všech lavinových kurzů nejen u Alpenvereinu.











Text: OJ
Zdroj: alpenverein.at
Foto: alpenverein.at/Simon Schöpf