Místní skupina Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag

OG

V úterý 13. srpna 2024 se v prostorách advokátní kanceláře Leitner Law v Praze 8 uskutečnila ustavující schůze Místní skupiny Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag. Místní skupina Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag, zahraniční pobočný spolek vídeňské sekce Austria, byla založena na základě domluvy mezi společností ALPY spol. s r. o. a sekcí Austria, zakládající sekcí rakouského Alpenvereinu. Programovou náplní Místní skupiny bude celoroční podpora a propagace horolezectví, turistiky a další druhů sportu v horách (za což budou odpovídat jednotliví členové skupiny), ochrana krásy a přirozenosti horského světa, podpora zdravého a smysluplného trávení volného času jednotlivců nebo výchova ke kamarádství mezi členy skupiny. Činnost Místní skupiny bude kromě jiného zaměřena na podporu vzdělávání, výcvik a poradenství v oblasti alpinismu a turistiky, podporu práce s mládeží, rodinami, seniory, organizování kurzů pro členy Místní skupiny i pro ostatní zájemce. Na základě domluvy mezi ALPY a sekcí Austria budou zdrojem pro dosažení deklarovaných cílů Místní skupiny nejen členské příspěvky. Ustavující schůze rovněž rozhodla, že sídlo Místní skupiny bude v Praze 5, Štefánikova 63.
Členem Místní skupiny Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag se může stát každý člen ALPENVEREIN.CZ.
Na ustavující schůzi Místní skupiny bylo zvoleno vedení, představenstvo a orgány skupiny, byl rovněž odsouhlasen jednací řád (nebo také stanovy). Odsouhlaseny byly rovněž povinnosti jednotlivých členů představenstva a úkoly představenstva Místní skupiny.
Předsedou Místní skupiny Alpenverein Austria – Ortsgruppe Prag byl zvolen Ladislav Jirásko. Dalšími členy představenstva Místní skupiny se stali Ondřej Jirásko, Radek Jaroš, Ladislav Novák, Roman Mejšner a Jan Jirásko. Na jednání ustavující schůze Místní skupiny byli rovněž přítomni zástupci vedení sekce Austria – Fritz Macher, 1. předseda sekce a Martin Überegger – generální sekretář sekce. Jednání se rovněž zúčastnil zástupce advokátní společnosti Leitner Law JUDr. Ing. Ondřej Chovanec – odborník na českou a rakouskou právní a legislativní problematiku, a jeho kolega JUDr. Daniel Medový. Za českou stranu byli přítomni i další členové ALPENVEREIN.CZ Marcela Nováková a Petr Šimáček.
Ve večerních hodinách v úterý 13. srpna 2024 si pak všichni účastníci ustavujícího jednání Místní skupiny na společenském posezení v Praze 5 připomenuli průběh vyjednávání a společné cíle, na kterých se oba partneři založením zahraničního pobočného spolku sekce Austria v Česku domluvili.